Škotski viski

Škotski viski

Škotska je zemlja prepoznatljiva po viskiju i njeni viskiji su među najcenjenijim alkoholnim pićima na svetu. Postoje različiti stilovi u pravljenju ovog napitka, ali su uglavnom svi majstorskih ruku dela. Neke vrste su jako aromatizirane tresetom i dimom, druge su lagane i voćne. Viskije iz priobalnog dela Škotske često aromatizuje samo more i može se prepoznati istančana slanost. Slatkoće uvek ima u škotskim viskijima; ponekad je dominantna, ponekad vrebajući u pozadini.

U škotskom sladnom viskiju postoje regionalne razlike, slično francuskim vinskim apelima. Robusne, aromatične klade Bordeauk-a mogu se uporediti sa oštrim, jednostrukim sladom sa visoravni. Slatka, mirisna, cvetna belina Alzasa uporediva je sa nežnim, voćnim izrazima iz nizija. Bogatstvo destilerija škotskog viskija takvo je da je teško i nerazumno napraviti široka uopštavanja. Da biste zaista savladali predmet, prvo morate krenuti na životno putovanje –
putovanje znanja, istorije i iskustva.

Speyside viski
Speiside nudi lakše, slađe drame. Telo se donosi sa godinama, a neki od jako dobrih, dobro ostarelih Speiside single maltova su posebno puni. Lakši, mlađi viski može biti prilično divan uz vrhunsku ravnotežu. Slatkoća je često medena i delikatna, a treset se retko koristi, niti su dramovi posebno slani. Speiside viski se retko završava u egzotičnom drvetu.

Islay viski
Pojedinačni slad iz Islai-a je najčešće najoštriji i najtresniji od svih škotskih viskija. Ovo se naročito odnosi na jug ostrva, gde je tresetni dim obilan, kao i katran i slanost. Dalje na severu nema baš tresetnog intenziteta; umesto toga često ima puno voća i prefinjenosti. Uvek postoji dobar stepen ravnoteže, gde god se neko nalazi na ostrvu.

Island viski
Ostrva su raznolika regija, mada su pojedinačni sladovi obično prilično bogati. Dim je tema koja se ponavlja, kao i ravnoteža i bogatstvo. Često postoji dobar treset, slanost i sprečavanje slatkoće žitarica. Ne postoje čvrsta pravila za Ostrva, jer se terroir i proizvodne metode uveliko razlikuju između destilerija.

Highland viski
Highlands je širok naziv, mada viskiji imaju puno tela. Gorje je podeljeno na četiri regije; Viski u severnom gorju je pun, žitarice slatke i bogate; Viski od južnog gorja je nešto lakši sa suvoćom i voćem; Viskiji Istočnog brda su puni, suvi i vrlo voćni; Viskiji Vestern Highland puni su i oštri sa puno treseta i dima.

Lowland viski
Viski iz nizija obično je lagan i nežan. Pojedinačni slad je obično prilično suv. Treset se vrlo retko koristi. Sok sladići su mekani i delikatni i praktikuje se trostruka destilacija, zaista je po tome region poznat. Slanosti je vrlo malo, a cveće ima dosta i uravnoteženo voće.

Campbeltown viski
Single slad od Campbeltovn prilično je suv i nežno zadimljen. Blizina obale daje slani karakter. Može se zamisliti krst između Zapadnog gorja i Nizije, sa malo slanosti. U Campbeltovn-u postoje samo tri destilerije viskija.

Mešan škotski viski
Mešani viski je najprodavaniji duh u Škotskoj. Mešavina škotskog školjka sastoji se i od slada i viskija od zrna. Žitni viski se lako proizvodi, destiluje se u koloni i dalje. Nešto je neutralnijeg ukusa, pa se sladni viski dodaje za ukus i telo. Trenutno blendirani viski čini 90% proizvodnje viskija u Škotskoj.

Ostavite odgovor