Džin

Džin

Džin, aromatizovan, destilovan, bezbojan do bledo žut liker napravljen od prečišćenih alkoholnih pića koji se obično dobijaju iz žitne kaše i čiji je glavni sastojak arome kleka bobica. Uključuje i holandske vrste sa ukusom slada i punog tela, kao i one sušare, koje karakterišu izrazite botaničke arome, proizvedene u Britaniji i Sjedinjenim Državama.
Ime pića potiče od francuskog naziva bobice kleke, genievre, koje su Holanđani promenili u genever, a englesko skratili u gin. Njegovo poreklo pripisuje se Franciscusu Silviusu, profesoru medicine iz 17. veka na Univerzitetu u Leidenu u Holandiji, koji je bobicu kleke destilirao alkoholnim pićima kako bi proizveo jeftin lek koji ima diuretička svojstva ulja kleke. Napitak je postao popularan, a u Englesku su ga uveli vojnici koji su se vraćali iz niskih zemalja. U 18. veku prekomerna konzumacija jeftinog pića predstavljala je društveni problem, kao što je prikazano na gravuri Vilijama Hogarta „Gin Lane“.

Holandski džinovi, poznati pod nazivom Hollands, Geneva, Genever ili Schiedam, za destilacioni centar u blizini Roterdama, napravljeni su od kaše koja sadrži ječmeni slad, fermentiran za pravljenje piva. Pivo je destilovano, proizvodi alkoholna pića koja se zovu sladno vino, sa 50–55 procentnih procenata alkohola. Ovaj proizvod se ponovo destiluje sa bobicama smreke i drugim biljnim sredstvima, proizvodeći konačni proizvod sa alkoholnim udelom od oko 35 procenata. Engleski i američki džin se destiluju od prečišćenog sladovog vina da bi se dobio gotovo neutralan alkohol, bez ukusa i arome, sa sadržajem alkohola od 90–94 zapreminskih procenta. Ovo se redukuje destilovanom vodom, u kombinaciji sa aromama, i destiluje i ponovo redukuje, što daje konačni proizvod sa 40–47 procenata alkohola (80–94 američkih dokaza). Suvi džin ima više dodanih sastojaka za ukus od holandskih vrsta. Svaki proizvođač koristi tajnu formulu, koja uključuje, pored bobica kleke, kombinacije takvih biljnih vrsta kao što su iris, angelika i sladić, korice limuna i pomorandže, kora kasije, kim, korijander, kardamom, anis i komorač.
Američki proizvođači ponekad stare svoje džinove, dajući bledo-zlatnu boju. Holandski džini mogu imati sličnu boju, što je rezultat dodavanja karamelne boje. Old Tom je malo zaslađen džin, a razni džinovi sa ukusom voća prave se dodavanjem odgovarajućih aroma gotovom džinu. Sloe džin nije pravi džin, već slatki liker, aromatiziran bobičastim plodovima, malim, kiselim plodom trnina.
Holandski džinovi, previše prepoznatljivog ukusa da bi se dobro kombinovali sa drugim pićima, obično se poslužuju ne pomešani ili sa vodom. Sušije vrste, koje se ponekad nazivaju London suvim, mogu se služiti ne pomešane ili se mogu kombinovati sa drugim sastojcima za pravljenje takvih koktela kao što su martini i gimlet i tako dugih napitaka kao Tom Collins i džin i tonik.

Ostavite odgovor