Belvedere vodka

Belvedere vodka

Belvedere vodka – jedan od najpoznatijih svetskih brendova žestokoh pića, a mnogi tvrde da je ovo najbolja vodka na svetu. Želite da otkrijete istoriju? Evo priče o vodki koju smatraju prvom luksuznom vodkom.

Belvedere vodka – istorija

U malom poljskom gradu Żyrardów-u 1910. godine izgrađena je mala destilerija za proizvodnju vodke od strane Davida i Mejer Pines, a dosta godina kasnije u ovoj destileriji pokrenuta je proizvodnja Belvedere vodke, tačnije 1993. godine. U tom periodu Poljska država je umala udeo sa kompanijom Milenijum. Fabrika je privatizovana 2001. godine, a glavni akcionar postaje LVMH sa 70% udela, a nešto kasnije, u aprilu 2005. godine  taj udeo je povećan na 100%.
Danas ova kompanija destilira samo Belvedere vodku, mada je pod komunističkom vlašću tamo bilo proizvedeno mnogo proizvoda, uključujući Viborova, Zubrovka, Luksusova i druge. Mirisi su modernizovani 1998. godine, a Belvedere macerirane (“omekšane”) votke razvijene su 2003. godine.

 

Bevedere vodka

 

Belvedere vodka – Tehnika proizvodnje

Da bi se proizvela Belvedere vodka, raž se bere i krčka u nekoliko poljoprivrednih destilerija da bi se stvorila kaša. Enzimi poznati kao amilaza i dijastaza dodaju se u kašu kako bi skrob razdelili na šećere i ubrzali fermentaciju. U kašu se dodaje kvasac posebnog destilatora, koji se zatim fermentira na 6-8% ABV. Ovde se odvija prva destilacija (poznata i kao poljoprivredna destilacija), a rezultujući alkohol je oko 93% ABV.

Ovaj alkohol se podvrgava organoleptičkoj i hemijskoj analizi kako bi se utvrdio kvalitet pre nego što se razblaži na 45% i rektifikuje. Destilat se razgrađuje arteškom vodom iz bunara koja se filtrira u dvostepenom procesu koji uključuje reverznu osmozu. Ovo je postupak obrade vode, pri čemu se rastvorene soli, poput natrijuma, hlorida, kalcijum-karbonata i kalcijum-sulfata, mogu odvojiti od vode izbacivanjem vode kroz polupropusnu membranu pod visokim pritiskom. Voda se difundira kroz membranu, a rastvorene soli ostaju na površini membrane.
Posle toga, alkohol se omekšava pre filtriranja kroz ugljenični filter da bi se uklonili mirisi.

Prva linija u Polmos Zyrardów-u je preddestilacija koja uklanja kiseline, estre i aldehide. Ukupan kapacitet ove linije je 250.000 litara, a protok 23.000 litara dnevno.

Druga linija je rektifikaciona kolona koja uklanja preostala fuzelna ulja, a alkohol izlazi na 96,5% ABV. Na kraju, i što je najvažnije, alkohol se provlači kroz četvrtu preostalu kolonu, poznatu kao pročišćavajuća kolona, što je dodatni korak koji uklanja sve preostale beleške ili mirise iz destilata. Upravo ovaj korak donosi eleganciju i mekoću vodki.

Čisti alkohol se čuva u rezervoarima tokom perioda odmora, a zatim se meša sa arteskom vodom destilerije. Ovaj postupak “venčanja” odvija se polako tokom nekoliko dana, a votka se razgrađuje do čvrstoće u flaširanju od 40% ABV. Nakon mešanja, vodka se filtrira u dvostepenom postupku koji uključuje filtriranje ugljenika, a zatim finiju mehaničku filtraciju pre punjenja u flaše.

Bevedere vodka

Macerirani (“omekšani”) ukus

Macerirani (“omekšani”) ukusi Belvedere proizvode se dobija iz čistog destilata tako proizvedenog u Francusku, gde se osušene i smrznute kore citrusa maceriraju tokom nekoliko nedelja – različitog perioda za svako voće. Zatim se maceracija destiluje sa ovim elementima na niskoj temperaturi u bakarnim bačvama kako bi se održao intenzitet arome. Ovi koncentrati macerata se zatim šalju natrag u Polmos Zyrardów, mešaju se sa vodom destilerije do snage punjenja i zatim filtriraju kroz papirni filter pre punjenja u flaše.

Proces punjenja je spor, sa mnogo kontrola kontrole kvaliteta – alkohol se gotovo flašira ručno. Sve rupice za nanošenje traka i obešenja nanose se ručno, kao i svaka boca koja se pojedinačno ručno proverava da li ima neki nedostatak. Pored vizuelnih i organoleptičkih provera, vrši se i statističko uzorkovanje i hemijska analiza. Jedanaest ljudi je zaposleno na liniji za punjenje, a protok je 8.000 boca po smeni.

Saverglass i St. Gobelein proizvode boce. Gumena nalepnica štiti deo bočice, koji se potom matira. Zatim se na bočici izvodi postupak štampanja u četiri koraka: tekst, drvo, reč „vodka“ u plavoj boji, a zatim sneg na drvetu i bar kod. Zatim se boce sterilišu u rerni na 700 ° C.

Trideset tri odvojena koraka su preduzeta u programu osiguranja kvaliteta / kontrole kvaliteta, od sirovina do svake od komponenti i do krajnjeg proizvoda. Dokumenti o sledljivosti su koordinirani i verifikovan je HACCP 22bet standard, a spoljna laboratorija verifikuje sve laboratorijske rezultate.

Genijalnost ove vodke je u njenoj čistoći, ali interes leži u primesi velikog unutrašnjeg karaktera. Iz tog razloga Belvedere održava svoj tradicionalni recept.

Pored ovog sjajnog brenda, distribucija pića Probar u svom asorimanu ima i mnoge druge vrste vodki, koje možete pogledati na sledećem linku – asortiman vodka.

Ostavite odgovor