Šampanjac – nastao greškom i ušao u istoriju

Champagne

Šampanjac, jedna od najpoznatijih svetskih vrsta vina, bez koje se gotovo ni jedna proslava danas ne bi mogla zamisliti, verovali ili ne, nastala je sasvim slučajno.

Sve je počelo kada su vinogradari iz regije Šampanja, pokušali da izjednače burgundska vina. Međutim, nisu uspeli zbog hladnih zima u tom delu Francuske, koje su prouzrokovale zaustavljanje fermentacije vina koje je ležalo u podrumima. Hladna klima prouzrokovala je da se ćelije kvasca “uspavaju” i  ponovo probude u proleće i započnu fermentaciju izazivajući oslobađanje ugljendioksida.

U početku su boce bile slabe i dešavalo se da eksplodiraju pod pritiskom, ali one koje su preživele sadržavale su novootktiveno penušavo vino, koje će vekovima kasnije postati hit u celom svetu.

Šampanjac – kada se prvi put služio?

Kralj Francuske, Hugh Capet, počeo je da služi penušavo vino tokom službenih večera u Kraljevskom dvoru. U godinama nakon 1715., Orleanski vojvoda je bogatim i slavnim gradjanima predstavio penušavu verziju vina iz Šampanje.

Dom Perignon - da li je on zaista tvorac prvog šampanjca? Jedna od mnogih verzija o istoriji Šampanjca, možda i najpoznatija, je da je monah Dom Perignon izmislio šampanjac. Ova priča je sumnjiva jer nekoliko pronađenih dokumenata pokazuje da je Englez već proizvodio penušavo vino i da je Dom Perignon najpre pokušao da eliminiše mehuriće u vinu, jer će se boce pokvariti pod pritiskom druge fermentacije. Dom Perignon počeo je sa proizvodnjom vina u regionu Šampanje 1668. On je pronalazač druge fermentacije u boci što ga sigurno čini osnivačem Šampanjca kakav znamo. Dom Perignon je bio i prvi vinara koji je proizvodio bijelo vino od plavog grožđa; takođe je razvio regulisani Methode Traditionelle (pre 1994. godine nazvan Methode Champenoise). Pored toga, on je i osnivač različitih tehnika za proizvodnju penušavih vina koja se koriste i do danas.

Dom Perignon – da li je on zaista tvorac prvog šampanjca?

Jedna od mnogih verzija o istoriji Šampanjca, možda i najpoznatija, je da je monah Dom Perignon izmislio šampanjac. Ova priča je sumnjiva jer nekoliko pronađenih dokumenata pokazuje da se šampanjac proizvodio znatno pre nego što se njime bavio Dom Preignom. Ono što je ostalo zabeleženo je da je Dom Perignon najpre pokušao da eliminiše mehuriće u vinu, jer će se boce pokvariti pod pritiskom druge fermentacije.

Dom Perignon počeo je sa proizvodnjom vina u regionu Šampanje 1668. On je pronalazač druge fermentacije u boci što ga sigurno čini pionirim u proizvodnji Šampanjca kakav znamo. Dom Perignon je bio i prvi vinar koji je proizvodio belo vino od plavog grožđa; takođe je razvio regulisani Methode Traditionelle (pre 1994. godine nazvan Methode Champenoise). Pored toga, on je i osnivač različitih tehnika za proizvodnju penušavih vina koja se koriste i do danas.

Kako god, distribucija pića Probar u svom asorimanu ima i Dom Perignon i mnoge druge boce iz kolekcije šapanjci, kao i  mnoga druga penušava vina.

Ostavite odgovor