17 Najboljih vina iz Srbije

Najbolje je subjektivni izraz u vinu. Sa toliko fantastičnih italijanskih vina, teško je odabrati vrhunska vina, ali lako je dati preporuke za sjajne boce. Italijanska vinarska industrija uzgaja široki izbor crvenog i belog grožđa koji čine ukusna vina. Preporuke koje slede su neka od najboljih vina koja Italija može da ponudi.

1. Najbolja Amarone Della Valpolicella – Romano Dal Forno

Romano Dal Forno Amarone della Valpolicella dolazi sa velikom cenom; nova izdanja ovog vina obično stižu oko 300 dolara + marka, a vino je veoma traženo. Ali u pogledu Amarone della Valpolicella, ne možete učiniti ništa bolje od ovoga. Amarone iz Romana Dal Forna često nadmašuje rejting Vine Spectator-a sa ocenama monstruma od 94 ili više, što ovo vino čini veoma kolekcionarnim. Najpopularnije berbe uključuju 2004 (piće ili držanje), 2011 (zadržavanje) i 2010 (piće ili držanje).

Vodič za izvrsno sparivanje vina Otkrijte savete sommeliera za izbor sjajnih vina svaki put, za sve prilike!

Ovaj Amarone iz Roccolo Grassi košta između 50 i 80 dolara po bočici kao novo izdanje, a obično ga kritičari ocenjuju iznad 90 bodova. Vinski entuzijast je 2007. dodelio berbu od 94 boda, što je odlična ocena za tako pristupačnu bocu Amarone-a. Najnovije nedavne berbe uključuju 2006, 2007 i 2013.

2. Najbolja Barbera d’Alba – Roberto Voerzio Riserva Pozzo dell’Annunziata

Ovo je vrhunska Barbera d’Alba u potrazi za vinom na osnovu zbirnih ocena za sve berbe i kritike. Jednostavnije rečeno, što znači da je ovo vino konstantno dobro prihvaćeno i visoko je ocenjeno. To je pomalo na dragoj strani; u SAD-u uglavnom možete pronaći vino u bocama velikog formata (1,5 L ili magnum), koje košta 250 dolara +.

Dostupnija opcija – Borgogno Barbera d’Alba

Barbaru Barbera d’Alba iz kompanije Giacomo Borgogno & Figli nudi ispod 30 dolara po boci, savršena i pristupačna Barbera. Vino obično ima ocjenu od 90 bodova, što je fantastičan rezultat za jeftinu i piću Barbera.

3. Najbolje Barolo / Barbaresco – Bruno Giacosa Barolo Le Rocche del Falletto Riserva

Mnogo je fenomenalne proizvođača Barola i Barbaresco, svaki od njih koji imaju svoje vlastito ponašanje nad Pijemontovim epskim grožđem Nebbiolo, tako da je teško odabrati najbolje. Trenutno je jedan od najbolje ocenjeni Barolo Vine Spectator-a 2000. god. Bruno Giacosa Barolo Le Rocche del Falletto Riserva. Berba iz 2000. godine dobila je savršeni rezultat (100 bodova – piće dobro od 2019. godine), a nedavne berbe takođe dobijaju visoke ocene. Ostale vrhunske berbe uključuju 2001., 2007. i 2008., a James Suckling u 2019. godini primećuje da je predstojeća berba u 2015. godini za region Barolo možda najbolja koju je region video u godinama. Cijena izdanja je za Barolo srednjeg opsega; platićete oko 150 USD ili više, ali zauzvrat, možete očekivati zaista dobru bocu Barola koja će ostariti godinama.

Dostupnija opcija – Castello di Neive Barbaresco

Vina Barbaresco prave se od istog grožđa, ali imaju tendenciju da budu pristupačnija od Barolosa i često su jednako dobra. Castello di Neive Barbaresco je odličan primer toga. Ukupna ocena za berbe Castello di Neive Barbaresco prosečno je oko 90 bodova, a cena puštanja je oko 40 USD. Vinari iz 2015. zaslužili su respektabilnu ocjenu od 93 poena od Vine Spectator and Vine Enthusiast, a možete je kupiti za oko 30 USD.

4. Najbolji Brunello – Ciacci Piccolomini d’Aragona Pianrosso

Brunello di Montalcino je prelepi izraz italijanskog grožđa Sangiovese, koje se takođe nalazi u podebljanim i kiselim vinima Chiantija u Pijemontu. Ciacci Piccolomini d’Aragona Pianrosso Brunello di Montalcino jedno je od retkih vina koja su ujednačena u dobrom dobru i vrlo pristupačna; vino dobija zbirni rejting od 94 boda za sve berbe, a Vinski entuzijast je 2013. berbu dodelio ogromnom ocenom od 98 poena. Naći ćete mnoge prodavce koji nude visoko ocenjeni Ciacci Piccolomini d’Aragona Pinarosso iz 2013. za oko 65 USD.

5. Najbolji Chianti – San Felice Il Grigio Gran Selezione

Pronaći ćete još jedan primer kako vinova loza Sangiovese prelazi iz loze u čašu u pijemontskim vinima Chianti i Chianti Classico. San Felice Il Grigio Gran Selezion je konstantno visoko ocenjivani Chianti Classico, a berba za 2015. dobila je 95 bodova od vinskog entuzijasta. Ostale berbe dobijaju slične ocene (ukupna cena berbe i kritike je 92 boda), a cene puštanja kreću se oko 40 dolara po boci.

6. Najbolji Cortese – Pio Cesare Cortese di Gavi

Kiselo, mirisno citrusno bijelo iz italijanskog regiona Gavi, Cortese ne proizvodi vrhunska vina, ali ih je ipak vredno probati ako želite zaista da ukusite vina koja dolaze iz Italije. Ljubljeni vinar Barolo Pio Cesare jedan je od najboljih primera; retko ćete naići na Cortesa koji prima ocene više od 9

Kiselo, mirisno citrusno bijelo iz italijanskog regiona Gavi, Cortese ne proizvodi vrhunska vina, ali ih je ipak vredno probati ako želite zaista da ukusite vina koja dolaze iz Italije. Ljubljeni vinar Barolo Pio Cesare jedan je od najboljih primera; rijetko ćete naći Cortezana koji prima ocjene veće od 90 bodova, ali Pio Cesare je vrlo blizu sa ukupnim ocjenama od 89 bodova. Boca Pio Cesare Cortese di Gavi koštat će oko 20 dolara.

7. Najbolji Dolcetto – Podere Ruggeri Corsini Dolcetto d’Alba

Dolcetto je još jedno vino koje retko dobija nebesko visoke ocene; maksimum je oko 90 tačaka. I dok ime znači „mala slatka,“ većina Dolcettosa je suva. Sa ukupnim rezultatom kritičara i dobicima od 90 bodova, Podere Ruggeri Corsini Dolcetto d’Alba je odličan primer Dolcetto d’Alba, a dostupan je po ceni od oko 20 USD po boci.

8. Najbolje Lambrusco – Cantina Della Volta Lambrusco di Modena Spumante Rosso

Ako tražite gaziranu i blago slatku crvenu boju, onda je Lambrusco italijansko vino za vas. Vrhunski Lambrusco Vine Pair za 2019. godinu je Cantina Della Volta Lambrusci di Modena Spumante Rosso, blistavo rozado boje ruže (rose) koji košta oko 30 dolara po boci.

9. Best Montepulciano – Masciarelli Villa Gemma Montepulciano d’Abruzzo

Masiciarellia Villa Gemma Montelpulciano d’Abruzzo konstantno dobija najbolje ocene od vinskih stručnjaka. Na primer, berba iz 2011. dobila je rejting od 95 poena od Jamesa Sucklinga, a nova izdanja koštaju oko 100 USD po boci.

10. Najbolji Moscato d’Asti – La Spinetta Moscato d’Asti

Moscato d’Asti je lagan, sasvim suv i bezizrazan beli bez puno složenosti. Iako je ugodno vino za piće (posebno ljeti ili za nove napitke vina sa slađim nepcem), nikada neće dostići velike ocjene. Ali to ne znači da ne bi trebalo da pokušavate; to je zaista divna čaša vina. La Spinetta je veliko ime u regionu Pijemonta, prave ukusna, visoko ocenjena vina, a njihova Moscato d’Asti ne razočara. Osim toga, to je samo 20 dolara po boci, što je velika vrijednost za kvalitetno vino.

11. Najbolji pinot Grigio – Santa Margherita Pinot Grigio Alto Adige

Santa Margherita Pinto Grigio Alto Adige je najpopularnija marka italijanskog pinota Grigio koja se prodaje u Sjedinjenim Državama. Po ceni od oko 25 dolara po boci, lagana je i konstantno dobra od berbe do berbe.

12. Najbolje primitivo – Gianfranco Fino Es Primitivo di Manduria

Primitivo je italijanski Zinfandel, a vina koja proizvode jednako su zippi i alkoholna koliko i kalifornijska verzija. Boce Gianfranco Fino Es Primitivo di Manduria iz Pulije naći ćete u rasponu od 60 do 90 dolara, a zbirna ocena od 91 poena pokazuje doslednost ovog vinara iz godine u godinu.

13. Najbolji prosecco – Ruggeri Giustino B. Ektra Dri Superiore Vintage Prosecco

Prosecco nije baš kao šampanjac; rijetko ćete pronaći bocu ove lagane, blistave čaše, ali je dobra zabava i pristupačan slavljenički napitak za publiku ili kao mikser u mimozama. Ova berba Prosecco iz Ruggeri Giustino stoji iznad ostalih sa ukupnom ocjenom 89. Neke godine, poput berbe 2007, dobijaju velike pohvale od strane vinskih entuzijasta. Koštaće oko 30 dolara po boci.

14. Najbolje soave – Gini Soave Classico

Gini Soave Classico iz Veneta košta nešto više od 20 dolara po boci, ali obično je dobro ocenjen kao pristupačan Soave. Berba 2016 dobila je ocjenu Vine Spectator sa 90 bodova, tako da je ovo odlična, pristupačna Soave za isprobati.

15. Najbolji trebbijano – Emidio Pepe Trebbijano d’Abruco

Emidio Pepe pravi dobra vina, a Trebbiano d’Abruzzo nije izuzetak. Emidio Pepe Trebbiano d’Abruzzo, visoki kiseli sastav, često čini i listu vinskih gledatelja i vinskih entuzijasta dobrih Trebbiano vina, s tim da su berbe za 2014. ostvarile 93, odnosno 92 boda, a berba iz 2016. dobila je 92 boda od Vinous-a.

16. Najbolji super toskanski – Antinori Tignanello

Antinori Tignanello smatra se jednim od prvih, ako ne i prvim, Super Toskanom, i to je odličan primer kako spajanje Sangiovesea sa drugim grožđem crnog vina kao što je Cabernet Sauvignon stvara prelepo, intenzivno, uravnoteženo vino. Vrhunske berbe uključuju 2016. i 2017. godinu, mada će gotovo svaka berba biti visoko ocenjena i odlična boca vina. To je malo na skupoj ceni od oko 120 dolara po boci, ali itekako vredi cene vina jednog od pionira Super Tuscana.

17. Najbolji Verdicchio – Bucci Verdicchio de Castelli di Jesi Classico Superiore

Decanter navodi Bucci Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore kao jedan od svojih najboljih markijskih Verdicchiosa, čime je 2015. u kategoriji vintage dobio 94 boda. Pod 25 dolara po boci, to je jeftino. Isprobajte ovaj zippi vhite.

Najbolja vina koja Italija može da ponudi

Italija proizvodi odlična vina iz Starog sveta, a gore navedene preporuke su među najboljima koje vinari ove zemlje mogu da ponude.

Ostavite odgovor