Sezona je praznika, tu su i praznični napici!
Praznično doba u našoj zemlji ali isto tako i u gotovo celom svetu predstavlja deo godine kada se svi mi okupimo oko svojih bližnjih i uživamo u čaroliji praznika. Praznici za skoro svakoga predstavljaju priliku za zbližavanje, odmor od napornog rada u toku godine kao i uživanje u blagodetima života. U velikom broju kultura širom sveta, tokom ove sezone uživa se u posebnim napicima i različitim poslasticama koje nas greju tokom ovih hladnih dana.
Svaka kultura je naravno različita i sa sobom nosi svoju tradiciju koja podrazumeva prethodno navedena specifična jela i napitke. U ovom tekstu mi ćemo se okrenuti napicima, i proći kroz neke specifične napitke koji dočaravaju duh različitih zemalja iz kojih i dolaze. Naravno osvrnućemo se i na naše napitke koji su poznati i širom sveta.
Gotovo svaka zemlja se nadmeće u trci za „praznični napitak“
Švedski Glogg – napitak koji za bazu crveno vino, a njega upotpunjuju vodka ili beli rum, kardamon, đumbir, cimet, karamfilić kao i mnogi drugi sastojci. Neki bi možda ovaj napitak dosta nepažljivo uporedili sa domaćim kuvanim vinom, što nije slučaj, jer ovaj napitak oplemnjuje vodka i specifični kardamon, koji je bitan igrač u švedskoj kuhinji.
Finski punč – piće koje nam je zaista verovatno dosta poznato iz američkih filmova. Kao glavni sastojci se izdvajaju arak, rum, šećer, limun, cimet kao i mnogi drugi sastojci. Ovo je piće kroz istoriju bilo veoma popularno među moreplovcima, koji su svoja putešestvija upotpunjivali ovim laganim napitkom.
Italijanski bombardino – napitak koji reprezentuje Italiju među zimskim čarolijama. Predstavlja savršenu ravnotežu između holandskog likera od jaja i brendija ili viskija. Uz odgovarajuću čašu ili šolju sa motivima italijanskih skijaša i skijališta, ovaj napitak, poreklom sa Dolomita u Italiji, će Vas zasigurno ugrejati u najhladnijim danima.
SAD „Eggnog“ – na novom kontinentu se tokom zimske sezone najviše konzumira poznati napitak od jaja. Ovo je napitak koji potiče od britanskog srednjovekovnog mlečnog punča, koji se priprema od belanceta, žumanceta, pavlake i mleka koje se začini cimetom i muskatnim oraščićem. Naravno pravi zamah ovaj napitak dobija kada mu se doda ruma po ukusu.
Australijska sangrija – napitak opšte poznat u čitavom svetu, koji se u Australiji konzumira tokom praznika jer za razliku od većeg dela planete, kada svuda zazimi, u ovom delu vladaju nešto topliji uslovi. Najbolji deo kod ovog napitka jeste to što nema striktnog pravila kod pravljenja istog. Po ukusu se mogu dodati crveno, belo, rose vino, sok od pomorandže, đumbir pivo, šećer a i mnogo toga drugog.
Za kraj nam ostaje naša zemlja. Kod nas je po ovom pitanju zasigurno širok izbor. Ne možemo tek tako odabrati jedan napitak koji će nas reprezentovati u ovoj „prazničnoj trci“. Kuvano vino je neizostavan deo svake zimske šetnje koja prosto traži napitak koji će Vas održati toplim na hladnom. Sa druge strane tu je zasigurni favorit, rakija, koji je neizostavan deo svake zdravice, ručka ali i dočeka u raznim ugostiteljskim objektima. Zasigurno u trku moramo i da ubacimo toplu čokoladu ili čaj koji nas greju u ovim hladnim danima.
Dragi naši, da donesete konačnu odluku o tome koji napitak jeste pravi praznični napitak naše zemlje ostavljamo Vama. Mi ćemo se ipak potruditi da ukoliko želite da napravite neki od ovih napitaka, za iste obezbedimo sve potrebne sastojke, kako bi Vam savršeno i ispali. Slažemo se da su naši domaći napici i tradicija nešto neizostavno, ali možda možete dati priliku i nekom od ovih napitaka da Vas greje baš ove zime.
Ukoliko želite da istražite našu ponudu likera i napitaka to možete učiniti putem linka. Ukoliko ipak želite da istražite nešto više o prazničnim čarolijama i napicima to možete učiniti putem sledećeg linka.