Viski i burbon – razlika?

Viski i burbona - razlika?

Viski i burbona – razlika? Pretpostavljamo da ste već nekad čuli za činjenicu da je svaki burbon viski, ali nije svaki viski burbon. Ukoliko ste ljubitelj viskija (a naročito burbona) red bi bio da znate odgovor na ovo pitanje.

Po definiciji, viski je alkoholni napitak destiliran iz fermentisanih žitarica – sorti pšenice, raži, ječma i kukuruza, koji se nakon fermemtacije ostavlja da odleži u drvenim bačvama. Viski se pravi u mnogim delovima sveta, postoje različiti stilovi pravljenja viskija, od kojih su najpopolarliji i najviše su u upotrebi škotski, irski i američki viski. Najpopularnija vrsta američkog viskija je svakako burbon, koji ima svoju specifičnu definiciju.

„Bourbon se mora proizvoditi u Americi i biti napravljen od pedesetjednoprocentnog kukuruza, što za viski ne važi“, kaže tehnolog Mark Maker-a, Greg Davis. Bourbon se takođe mora čuvati u novim bačvama pravljenim isključivo od hrastovog drveta, dok bačve za viski moraju biti hrastove, ali ne nove ili ugljene. „Konačno, da bi viski mogao nazvalti burbonom, tečnost treba destilovati na ne više od 160 stepeni i prebaciti u bačvu na 125 stepeni.“ Za ostale viskije tečnost mora biti destilovana do najviše 190 stepeni. David napominje da to nije samo uobičajena praksa – „to je stvarni zakon o burbonu“.

Propisi o Bourbonu su strogi, jer su destilarke iz 1800. godine provele dosta vremena ponašajući se, razblažujući i rugajući viskije. „Konačno, oni su postavili neke standarde sa Zakonom o boci iz obveznica iz 1897. godine“, kaže Dejvis. U suštini, taj akt zahteva da duh bude proizvod jedne sezone destilacije i jednog destilatora u jednoj destileriji. „Mora se puniti i skladištiti u carinskim skladištima pod američkim nadzorom vlade najmanje 4 godine. Ovim činom je Sjedinjene Države garant autentičnosti viskija, a samim tim i burbona. “

Bourbon je ikonski američki destilat, ali o njemu se nije oduvek razmišljalo tako visoko. U ranim do polovinama 1900-ih, burbon se smatrao duhom „robe“. Bilo je jeftino, gorko i veoma loše. „Zaista je izvanredno videti šta je ta industrija postala“, kaže Dejvis. „Ono što većina ljudi ne zna jeste da je, dok je Bill Samuels, stariji, kreirao recept koji je zauvek promenio pejzaž burbona, ali njegova supruga Marge Samuels je idealizovala crveni voštani pečat, etiketu i slično celokupan izgled Maker-ove destilerije Mark. “ Marge je ovog septembra ubačena u Kuću slavnih u Bourbonu zbog svog doprinosa areni u Burbonu.

Šta podrazumeva Bourbon „Prevara“

  • Mora da se proizvodi u Sjedinjenim Državama.
  • Mora da sadrži 51% kukuruza.
  • Mora da se stara u novim hrastovim bačvama.
  • Mora biti destilovano na najviše 160 dokaza i ući u bačvu sa 125 dokaza.
  • Mora biti u boci sa najmanje 80 dokaza.
  • Ne smeju da sadrže dodate arome, boje ili druge aditive.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *