Vina iz Australije – tradicija sa početka 19. veka

Vina iz Australije

Vina iz Australije – Verovatno nikad niste razmišljali gde se nalaze najstariji zasadi vinove loze Mourvedre na svetu? Bandol u Provansi? Dolina reke  Rhone? Katalonija? Niste ni blizu. Nalaze se u Australiji. Verovatno zvuči čudno, ali ovo je zemlja koja je dom nekih od najstarijih komercijalnih vrsta vinove loze na svetu.

Očigledno je da, pojam „stara vinova loza“ (ili „vieilles vignes“) na vinskoj flaši nema baš precizno značenje. Ovo je marketinška fraza koja definitivno nema puno veze sa stvarnom starošću vinove loze. Koliko god je korišćenje ove fraze postalo oubičajeno, to ipak nešto znači u dolini Barossa u  Južnoj Australiji. Regija ima povelju Stare vinove loze za kategorizaciju svojih uglednih vinograda – postoji skala koja počinje sa „Stara vinova loza“, što obuhvata sve loze preko 35 godina starosti, a završava sa „Anchester Vine“, znači da je vinova loza stara i preko 125 godina.

Južna Australija ovo izuzetno nasledje duguje najviše svojoj izolovanoj lokaciji i kao i izuzetnom upravljjanju vinogradima. Dok je najveći deo sveta pretrpeo pustošenje filoksere, loze koja jede lozu, krajem 19. i početkom 20. veka, Južna Australija je štitila svoju unosnu industriju vina strogim karantinskim zakonima. I danas ostaje filoksera slobodna.

Vinogradi doline Barossa zasađeni su 1840-ih za proizvodnju takozvanih „ports“ za tržište Britanskog carstva. Najveći proizvođač, Lalumba, bio je poznat kao australijski Oporto. Te loze su još uvek u porodičnim rukama. Robert Hill-Smith, direktor vinograda, rekao je da je mediteransko grožđe poput Shiraz-a, Grenache-a i Mourvedre-a (lokalno poznato kao Mataro) posađeno radi „visokog procenta nakupljenog šećera“ kako bi se napravila vrlo slatka, obogaćena vina koja vole Britanci i Australijanci.

Popularnost ovih obogaćenih vina je počeo da slabi šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, najviše jer se australijsko tržište okrenulo stonim vrstama vina – najviše Chardonnay-u.

Nažalost, mnogi uzgajivači koji nisu bili u stanju da prodaju svoje zasade pa su bili primorani da izvade stare vrste loze i zamene ih belim grožđem. Neki vinogradi su preživeli, ali samo: U vinogradu Deana Hevitson-a u Old Garden, koji je zasađen 1853. godine sa Mourvedreom.

Ljudi poput Roberta O´ Callaghana, osnivača kompanije Rockford, i nedavno preminulog Petera Lehmanna, tu su pomenu prepoznali kao priliku. Baš kao što je to činio Randall Grahm u Kaliforniji, oni su otkupili staro mediteransko vino od vinove loze po nižim cenama kako bi proizveli izrazito australijska fina vina koja Hill-Smith sada naziva „rustikalnom egzotikom.“ Još 1989. godine vlada je još plaćala uzgajivače. iskorijeniti stare loze. Ali otprilike u isto vreme, australijski potrošači su, prema Hill-Smith-u, počeli još jednom ceniti „vinogradarske dragulje u našem dvorištu“. Okosnicu sadašnjeg vrhunskog australijskog vina, Penfold’s Grange, čini stara vinova loza Barossa shiraz.

Za razliku od Južne Australije, viktorijske vinograde je opustošila filoksera. Australijske države u 19. veku funkcionisale su kao samoupravne kolonije sa posebnim zakonima, železničkim meračima, pa čak i jedinicama za merenje piva. Industrija vina u Viktoriji zamalo je nestala. Ali kod Tahbilka, sat vremena vožnje od Melbourna, preživeo je jedan stari vinograd, zaštićen od gube peskovitim tlom. Filoksera ne može da opstane u pesku. Ovde se proizvode malene količine čistog, intenzivnog vina zvanog „1860 Vines Shiraz“, napravljenog od vinove loze posađene u vreme kada je kraljica Viktorija bila na britanskom tronu.

Zahvaljujući trenutnoj potražnji za starim vrstama grožđa, nijedno od ovih vina nije jeftino – ali tada, u poređenju s razočaravajućom berbom Grange 2011, koju Penfold sada prodaje po 700 dolara po boci – nisu ni skupa.

Evo nekihod vina iz Australije koje morate zapamtiti

Tahbilk 1860 Vines Shiraz 2006
To vino sigurno nikada ne biste opisali kao rustikalno. Veoma je svež i elegantan, sa čistim crvenim voćem, klinčićima i začinima. Neizmjerno koncentrirani s istaknutim taninima, ali već sada dobro pokazuju. Uprkos tome što je napravljen iz Shiraza, i ovaj ima nešto vrhunskog Bordoa. $ 150, vine.com

Hevitson Old Garden Mourvedre
Nedavno sam probao 2012. godinu. Svakako je mirisao snažno, kao što možete očekivati od ovog grožđa, sa kožom, tamnim voćem i slatkim notama, ali na nepcu me iznenadila njegova delikatnost. Vine.com ima 2010, vrhunsku berbu u Barossi, za 65 USD.

Ialumba Tricentenari Vines Grenache
Napravljeno od vinove loze posađene 1889. Imao sam nekoliko berbi toga i uvek me slagalo kako mirisan ukus. Pored živog crvenog voća, postoji skoro burgundski parfem. 2008 je široko dostupna za između 40 i 50 dolara.

Ialumba Old Bush Vine Grenache 2013
Ukus te stare čarolije vino po svakodnevnoj ceni, sa malo svežine i mirisa njenog velikog brata.
Široko dostupan za između 16 i 20 dolara

Rockford Basket Press Shiraz

Konačno, rustikalna egzotika sa visokim ukusom alkohola i velikim ukusima. Ovo je za mene vrhunski Barossa Shiraz. Napravljena je od vinove loze stare oko 60 i 100 godina. Postaje sve bolji i bolji sa godinama, ali takođe je i dobar mladi. Ovo je ono što bi trebalo da pijete umesto narandže. Sve od ovog proizvođača je odlično; za potpuno rustikalno egzotično iskustvo isprobajte Pjenušavi crni širaz ako ga možete pronaći. Doziranje pruža malo staromodna luka Barossa. “Flickinger vina u Čikagu imaju Basket Press Shiraz 1998 za 75 dolara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *