Dinja je, kao i lubenica, savršeno letnje voće. Osvežava, a ne goji je fraza koja se . Nije im to jedina sličnost. Za obe se često misli da su voće, a zapravo pripadaju porodici krastavaca i spadaju u povrće. Dinja je odlična letnja poslastica jer se lako seče i obično je težine 1 do 2 kilograma. Iako postoji nekoliko vrsta dinje, kod nas su najviše zastupljene one čija je unutrašnjost narandžaste, žute ili zelene boje. Zelenkasta dinja je dosta manja i često se naziva i ananas dinja. Kuvari širom sveta dinju koriste u mnogim jelima, od supa do napitaka, ali je na našim prostorima ona najčešća kao desert ili osveženje.
Nutritivni sastav (100g)
Energetska vrijednost kcal 34
Ukupno proteina g 0,84
Ukupno ugljenih hidrata g 8,16
Ukupno masti g 0,19
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,05
Dijetalna vlakna g 0,90
Holesterol mg 0,00
Voda g 90,15