Budimir Triada Prokupac 0.75L
ZNAČENJE IMENA: Triada je grčka reč za trojstvo koja u našoj vinariji simboliše “moju zemlju, moju porodicu, moje vino”.
SORTE GOŽĐA: 93% Prokupac, 7% Merlot
ALKOHOL: 13 % vol.
BERBE: 2006, 2007, 2007 reserva, 2008, 2009, 2010 (trenutna berba na tržištu)
POREKLO: Zapadno-Moravski regijon, Župsko vinogorije.
VINOGRADI: Lukarevina, Drenca, Ržanica
VELIČINA VINOGRADA: 20 ha
ZEMLJIŠTE: Vinogradi se nalaze na sedimentnom zemljištu obogaćenom glinom.
PRINOS: 800 gr do 2000 gr po čokotu.
SISTEM OREZIVANJA: Dupli kordunac, giot i klasični žbunasti tip zasada sa rasponom od 1 m sa 1 m.
BERBA
Krajem septembra početak oktobra
VINIFIKACIJA
Fermentacija i maceracija traju oko 20+ dana.
ODLEŽAVANJE
36 meseci u francuskom i srpskom hrastu starom i novom (do 4 godine), zapremina 225l, 500l, 3000l i 5000l.
OPIS VINA
Vino Triada Prokupac je kupaža srpskog authotnog grožđa prokupac i francuske sorte Merlot. Ovo je moderno vino sa tradicionalnim duhom.
Boja: Rubin crvena
Nos: Arome crvenog voća, divlje trešnje, mente i kože.
Ukus: Koncentrisano, suvo i meko sa džemastim aromama i notama crne čokolade.
Dobro se uparuje sa crvenim mesom, starim i jakim sirevima, crnom čokoladom sa papričicom ili raznim začinima. 2013. je berba 2007 osvojila bronzanu medalju na China Wine and Spirits Awards, a 2016. godine zlato na istom takmičenju. Robert Parker je dodelio 88 poena berbama 2008 i 2010.
Miris vrlo prijatan. Potpuno iznenađenje! Prepoznatljiv voćno-začinski karakter. Izraženo sušeno voće, možda brusnica, šipurak… Onda, snažna, osvežavajuća menta, uz dodatak još nekih začina koje ne uspevam jasno da razaznam.
I u ustima dosta živo. Pomalo tvrdo, hladno.
Neočekivano dobra kondicija. Kiseline još uvek stabilne, tanini sasvim integrisani.
Ono što bi se možda moglo zameriti ovom vinu jeste lagano telo. Prokupac sâm po sebi ne daje vinu snažno telo, ali mi se čini da je ovo moglo da bude nešto punije.
Na nosu se vremenom sve bolje otvara. Biva obogaćeno novim slojevima, u vidu mirisa štavljene kože i pojačanih začinskih komponenti, koje se protežu i finom završnicom srednje dužine.
I posle 8-9 godina, sasvim živo i dobro.
Zanimljivo iskustvo i, pre svega, baš prijatno iznenađenje.