Prikaz 1–24 od 284 rezultata

Žestina

Je alkoholno piće nastalo destilacijom žitarica, voća ili povrća koji su već prošli alkoholnu fermentaciju. Proces destilacije pročišćava tečnost i uklanja razblažujuće komponente poput vode, u cilju povećanja udela alkohola (obično izraženog u količini alkohola, ABV). Kako alkoholni napici sadrže znatno više alkohola, smatraju se “tvrđima” – u Severnoj Americi se izraz žestoka alkoholna pića koristi za razlikovanje destilovanih alkoholnih pića od onih koje nisu destilovane. Kao primere, ovaj izraz ne uključuje pića poput piva, vina, medenjaka, sake, huangjiu ili jabukovača, jer su fermentirana, ali ne i destilovana. Svi oni imaju relativno nizak sadržaj alkohola, obično manji od 15%. Rakija je liker proizveden destilacijom vina i ima ABV od preko 35%. Ostali primeri likera uključuju votku, baijiu, shochu, soju, džin, rum, tekilu, mezcal i viski.