Aleksandrovačka Župa – srpska Šampanja

Aleksandrovačka Župa

Aleksandrovačka župa je kotlina koja se nalazi u dolini između velikih planinskih masiva Kopaonika i Jastrebca, smeštena na području opštine Aleksandrovac u Rasinskom okrugu u centralnoj Srbiji. Ušuškana je izmedju reka Rasine i Zapadne Morave.

Aleksandrovačka Župa – Klima

Klima Aleksandrovačke župe, kao rezultat orografskih i hidrografskih odlika, pripada tipu umerenokontinentalne klime sa nekim odlikama sredozemne klime. Zime su uglavnom blage sa malo snega. Gajenju vinove loze naročito pogoduje što su ekstremno niske temperature vrlo retka pojava.U periodu od aprila do sredine juna redovne su jako obimne kišne padavine, kada su padavine i  najpotrebnije, posebno vinovoj lozi. Vetrovi su retki, uglavnom duva severozapadni vetar, ali je značajan broj dana u godini bez vetrova. Pojam „župna klima“ sa svim blagodetima koje pruža je tipičan za ovo podneblje. Primera radi, u Župi uspevaju i mediteranske kulture pitomog kestena, badema i smokvi, na otvorenom prostoru.

Aleksandrovačka Župa – Vinogradarstvo

Aleksandrovačka Župa sa svojim sedištem Aleksandrovac, ima izvanredno povoljan geografski položaj. Predstavlja izrazitu prirodnu celinu, na koju presudno  dobro uticaj ima blizina dolinama reka Morave, Ibra i Toplice. Ispresecana je sa dolinama kojih ima tri i to: Rakljanska, Kožetinska i Ražanička, nazvanih tako po potocima koji kroz njih protiču.

Geografski položaj i klimatski faktori su glavni činioci za idealne uslove za razvitak biljnog i životinjskog sveta u Župi.
Danas je grožđem zasađeno preko 2500 hektara obradivih površina. Na njima se najčešće gaje stare srpske autohtone vrste prokupac i tamjanika. Još se gaje i župski bojadiser, pa smederevka, sovinjon, semijon, župljanka, neoplanta, šardone, italijanski rizling.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *